Nasıl Konuşalım ki İnsanlar Bizi Dinlesin

Merhaba beyler bayanlar... Bu seneki eylül ayını, bir kişisel gelişim yazısıyla karşılamak istedim. Size yine izlediğim TED TALKS konuşmalarından birini anlatmak istiyorum...Julian Treasure bize; Dünyayı değiştirecek bir konuşmanın nasıl yapılacağını ya da nasıl yapılmayacağını anlatıyor. Kendisi bir Girişimci, aynı şekilde bir Yazar ve Profesyonel Konuşmacı. Yani diyorum ki şöyle bi aşağı inip baktığınızda "Aman ulan ne uzun bir yazı bu böyle" deyip kapatmayın lütfen, "Emek ediyoruz şurda de mi ama aaaaa..." Şaka şaka, sadece vereceğim taktikler altın kadar değerli, siz de bilin istiyorum. Buyrun o halde; Julian ağabeyimizin anlatmaya başladığı gibi başlayalım.

İnsan sesi, hepimizin kullandığı bir enstürman ve hepimizin duyduğu bir müzikal. Muhtemelen dünyanın en kuvvetli sesi. Aynı zamanda savaş başlatabilen ve "Seni Seviyorum" diyebilen tek ses.. Şimdi bu sesle yaptığımız 7 ölümcül alışkanlıklarımıza bir bakalım.

1.DEDİKODU
Orada olmayan birisi hakkında kötü konuşmak.. Gayet iyi biliyoruz ki; dedikodu yapan birisi, beş dakika sonra bizim hakkımızda dedikodu yapacak.

2.YARGILAMAK
Eğer yargılandığınızı düşünüyorsanız ve aynı zamanda suçlanıyorsanız karşıdakini dinlemek zordur. Yargılamayın ve suçlamayın.

3.OLUMSUZLUK
Buna düşebilirsiniz. N'olur düşmeyin.

4.ŞİKAYET ETMEK
Olumsuzluğun başka bir türü. Şikayet etmek bulaşıcı bir hastalık gibi ve aynı zamanda ışık saçan bir güneş değil, herhangi bir hafiflik vermiyor.

5.MAZERETLER
Hepimiz bu adamla tanışmışızdır ve hatta hepimiz bu adam olmuşuzdur. Bazı insanların alev saçan kuleleri vardır, onlar bunu diğer herkese paslarlar ve bu hareketleri için sorumluluk almazlar. Böyle insanları dinlemek zordur.

6.UYDURMAK - ABARTMA
Bunlar bazen dilimizin şeytanlarıdır. Aşırı abartmalar bir zamandan sonra yalana dönüşür ve kimse yalancı birisiyle muhattap olmak istemez.

7.DOGMALAR
Fikirlerin gerçekler ile karşılaştırılması. Bilirsiniz ki bazen birileri sizi fikirleriyle bombalar, sanki onlar doğruymuş gibi anlatır. Böyle birini dinlemek istemezsiniz...

İşte buradalar, konuşmanın 7 ölümcül günahıydı bunlar.

Peki eğer dünyayı değiştirecek bir konuşma yapmak istiyorsak :)))
Bunun için sesinizin bir alet çantası olduğunu aklınıza getirmeniz gerekiyor fakat öylece duran bir alet çantasının da bir işe yaramadığını bilmeniz gerekir. Bir şeyleri düzeltmek, onarmak için o çantanın içindeki aletlerin kullanılması gerekir. Gelin beraber bu alet çantasını açalım ve içindeki malzemeleri nasıl kullanacağımıza göz atalım.

MALZEME 1 : SES PERDESİ
Sesinizi yönetebilirsiniz. Çoğumuz gırtlaktan konuşuruz ama eğer ağırlık oluşturmak istiyorsanız, göğsünüze inmeniz gerek.

MALZEME 2 : TINI
Yapılan araştırmalardan ortaya çıkan sonuçlara göre çoğumuz; zengin, yumuşak ve sıcak çikolata gibi olan sesleri dinlemeyi tercih ediyoruz. Eğer bu sizde yoksa dünyanın sonu değil :) Çünkü sesinizi eğitebilirsiniz.

MALZEME 3 : ÖLÇÜ
Hep tek notada konuşan insanları dinlemek gerçekten oldukça zor. Böyle konuşursanız bu sıradanlık ve tek düzelik olur.

MALZEME 4 : HIZ
Söylediklerinizi yavaş yavaş ve altını çizerek vurgulayın. Sessizliği sakın unutmayın !!! Hmmm, umm diye gevelemektense sessizliğin gücünü deneyin.

MALZEME 5 : DERECELENDİRME
Sesinizin derecesini belirleyin.

MALZEME 6 : SES YÜKSEKLİĞİ
Bazı insanlar genelde bangır bangır bağırıp bunu yapmaya çalışır. Sesinizi düşüncesizce ve dikkatsizce çevredeki insanlara empoze etmek hoş değil. Sesinizi gerekli yerlerde kısarak gerçekten dikkat çekebilirsiniz.

"Ve sonuçta bunları uygulayacağınız zaman önemli olan zamanlardır. Belki sahneye çıkmak, belki evlilik teklifi, zam istemek, düğün konuşması vs. Her ne olursa olsun eğer gerçekten önemli ise sahip olduğunuz bu alet çantasına bakmalısınız" diyerek bitiriyor Julian Treasure.. Sahneden ayrılmadan önce de şu soruyu soruyor.
"Amacına gerçekten uygun ortamlarda, bizi bilinçli bir şekilde dinleyen insanlara; etkin bir biçimde konuşuyor olsaydık dünya nasıl bir yer olurdu ?"
- Bu kulağa hoş gelen ve anlayışın bir ilke olduğu güzel bir dünya, ve bu da yaymaya değer bir fikir.

Yazı bildirimleri almak istiyorsanız yukarıdaki "Abone Ol" kısmından bloğuma abone olabilir ve yazı bildirimleri alabilirsiniz. Teşekkür ederim

Yusuf Cihan

Yorumlar

  1. Konuşmak özellikle toplum içinde konuşmak çok zor birşey. Yukarıdakileri uygularsam bunu aşabilirim diye düşünüyorum. Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder