Başarısız Olmayı Başarmak

Merhaba beyler bayanlar. Uzun zamandır yoktum ama ekim ayının ilk yazısıyla sonunda tekrar buradayım. Umarım ben blogta yokken bu bloğun yokluğunu aramışsınızdır çünkü mutlu olurum. Bu sefer size başarısızlıklarla gelmek istedim; bu yüzden şu yan tarafta gördüğünüz başarısızlık belgemi de sizinle paylaşıyorum. Bu yazı da size çok büyük başarı elde etmiş insanların nasıl korkunç başarısızlık merdivenlerini çıktığını ve sonunda mutlaka nasıl başarıyı yakaladıklarını anlatmak istiyorum (Hayır kişisel gelişimci değilim, hiç kişisel gelişemiyorum valla). Aslında bunun için size sadece örnek 2 şahsiyet sunacağım; Elon Musk ve Elizabeth Gilbert.
Elon Musk'ı tanımayanınız yoktur sanırım ama Elizabeth Gilbert'i tanımayabilirsiniz, ben de çok tanımıyorum zaten; ama yazdığı kitabın 8 milyon alıcıya ulaşma hikayesine; Ted Talks konuşmalarında denk gelmiştim. İlgimi çekti ve sizinle paylaşmak istedim. İsterseniz çok fazla uzatmadan Elon Musk'tan başlayalım.
Kendisi dünyaca ünlü bir mühendis, bir kaç konuşmasını ağlayarak yaptığına da şahid oldum. Şirketi bir çok defa iflas etmiş ve SpaceX şirketinde; sanırım füze fırlatmaları esnasında tam 3 kez başarısız olmuş. Yalnızca 3 fırlatmaya yetecek maliyetleri varken...
Fakat hiç bir zaman pes etmediğini söylüyor. Adamın tabiatında yok böyle bir şey. Dördüncü denemenin sonunda başarılı oluyorlar nihayetinde. Bu durumu açıklarken de şöyle söylüyor.."Hayat, sadece problem çözmek için yaşanmaz, olasılıklar başarısız olduğunu söylese bile, denemeye değer. Eğer bir şey senin için yeterince önemliyse, olasılıklar senden yana değilse bile onu yaparsın"
Ve özellikle gençler için; Yani bizler... Beyler bayanlar ! Bu adam bizi risk almaya teşvik ediyor ve bize başarısının 10 altın sırrını veriyor. Gelin bakalım.

1.ASLA PES ETME
Bu konuyla ilgili kendisi şunu söylüyor. "Eğer gerçekten bir şeyi yapmaya karar vermişsem bundan hiçbir zaman vazgeçmem. Ölü ya da tamamen aciz olmadığım sürece bununla mutlaka uğraşırım"

2.NE YAPIYORSAN YAPTIĞIN İŞİ SEV
Hayat, sevmediğiniz bir işi yapmak için çok kısa, her ne yapıyorsan severek yap eğer yaptığın işi sevmiyorsan yaptığın şey egzersizden başka bir şey değildir.

3.KÜÇÜK İNSANLARI DİNLEME
Yaptığın iş hakkında seni küçümseyenler ve her ne yapıyorsan bununla ilgili dalga geçen insanlar olacaktır. Onları duyma !

4.RİSK AL
Hala bekarken risk alın ve tüm sorumluluklar henüz sadece sizin üzerinizde değilken denemeye değer şeyleri mutlaka deneyimleyin. Pişman olmak bazen yapmamaktır.

5.ÖNEMLİ BİR ŞEYLER YAP
Yaptığın şey insanlar için ve kendin için yeterince önemliyse, onu mutlaka dene

6.GÜRÜLTÜ ÜZERİNDEKİ SİNYALE ODAKLAN
Tüm bu karmaşa içinde odaklandığın iş içinde faydalı bir şey göremiyorsan, insanlık için ve en önemlisi kendin için bir sinyal alamıyorsan; o işi derhal bırak.

7.PROBLEMLERİ ÇÖZEN OL
Bir problemle baş edebilen bir kişi bunu asla unutmaz. Böyle deneyimleri biriktir.

8.MUHTEŞEM İNSANLARI KENDİNE ÇEK
Hayatına, harika insanları toplamak için çaba harca. Unutma ki tanıdığın herkes mutlaka senin bilmediğin bir şeyleri biliyordur. Elon Musk "Tesla" şirketini kurarken işini muhteşem yapan insanları çevresinde toplayarak yapmış ve asla iflas etmeyen otomobil şirketleri arasında sadece "Ford" ve "Tesla" var.

9.MUHTEŞEM BİR ÜRÜN TASARLA
Ne iş ile uğraşıyorsan sonucunda ortaya çıkardığın şey faydalı ve muhteşem olmalı. Bir icat olabilir, bir şirket, bir kitap veya bir müzik.. Her ne ise...

10.ÇOK ÇALIŞ
Çalışmaktan asla vazgeçme. Birisi 50 saat çalışırken sen 100 saat çalışabiliyorsan ortaya çıkan sonuca sen daha çabuk yoldan ulaşırsın.

Evet hanımlar beyler Elon Musk'un özetlediğim deneyimleri ve ipuçları bu kadar ama aslında çok çok daha fazla, fakat aktarmak inanın zor. Bu insanları araştırmanızı tavsiye ederim. Elon Musk'tan sonra bir de Elizabeth Gilbert'e bakalım isterseniz. Kendisi bir yazar ve o kadar çok yazı yazmış ki hepsi mi başarısız olur :) ama en son başarıyı yakaladığında ise neredeyse 8 milyon insanın gözdesi olan bir eser çıkarmış ortaya. Aslında bunu kendisinden dinlemenizi isterim ama yine de size buradan da aktarmak istiyorum. Çünkü ben videosunu izlediğim de hem hayran olarak, hem de gülerek izlemiştim.

Kendisinin aktarımı şöyle;
"Yolunu kaybetmiş gibi başarısız olduğumda, kıçımı kaldırıp işime bakmak zorundaydım ve yaptığım buydu.
Bir başarısızlığın üstesinden gelebilmişseniz, kendinizi kurşun geçirmez gibi hissediyorsunuz." Kendisi bu kurşun geçirmez zırha, bu olaya, bu mekana, yaptığı işe "EV" diyor. Bunu söylerken de şöyle bir açıklama yapıyor..."Eviniz ! Dünyada en çok sevdiğiniz şey ne ise odur. Ve evet ! Eve dönüş yolumu bulmuştum. Fakat bundan sonra yine yapacaktım. Yine yine yine... Bir çoğu başarısız olsa bile mutlaka başaracağımı biliyorum. Artık güvende olduğumdan eminim"..Aslında bu ev benzetmesi benim de dikkatimi çekti. Sevdiğin işi titizlikle yapmak.. Düşünsene evini sürekli temiz tutmak gibi bir şey bu. Her birimiz için geçerli bir şey bence, her birimiz evimizin en sağlam duracağı o fikri bulmalı ve tam da o tepeye bu evi inşa etmeliyiz. Eğer bir gün; büyük bir başarı ve başarısızlıkla evinizin çatısından yuvarlanırsanız; işiniz, eve dönme yolunu bulmak için savaşmak olmalı..
Başınızı öne eğerek ve savaşarak, çaba gösterip kendinizi adadığınızda; saygınlık ve hayranlıkla... Aşk dediğiniz şey her neyse, görevi sizi daha ileriye çağırmak. Sadece bunu yapın ve devam edin.
Tekrar tekrar ve tekar...

Blog yazımı sonuna kadar okuyan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Beğeni ve eleştirilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz. Bloğuma abone olup mail bildirimleri almak için, yukarıdaki "Abone Ol" kısmından abone olabilirsiniz...

Yusuf Cihan

Yorumlar

Yorum Gönder